in , ,

Angry Cry Cute Love OMG

15 Cara Nak Kurus Dengan Mudah

Tips Kurus

Ramai mahu kurus. Ada yang yang jalan mudah. Ada yang bersusah.

Pelbagai kaedah dicuba. Ada sahaja sebut pasal ubat kurus pasti terliur mendengarnya.

Habis semua dicuba.

Dari satu produk ke satu produk. Jenis diet bertukar ganti. Semua dicuba.

Harapan menggunung tinggi. Moga moga berjaya.

Kejayaan pelbagai. Ada berjaya sekejap. Ada berjaya terus.

Untuk berjaya perlu ada sistem.

Perlu ada cara. Perlu ada ilmu.

Saya kongsikan 15 tips kurus tanpa ubat kurus.

Tips Kurus 1 : Elakkan Nasi Putih

Tips Kurus


Elak nasi putih. Ambil beras perang. Alternatif yang lebih baik.

Ada perbezaan antara nasi dahulu dengan nasi sekarang.

Beras putih sekarang melalui proses polishing.

Di mana segala fiber yang baik membekalkan nutrisi yang bergizi seperti dahulu dilekangkan di beras pada hari ini.

Ianya tidak beri lagi nutrisi seperti mana yang datuk nenek kita dapati pada zaman dahulu.

Nasi ni apabila kita makan, kajian menunjukkan karbohidrat yang kita ambil ini apabila masuk ke dalam sistem tubuh badan kita, dia akan bertukar menjadi gula. Untuk bekalkan tenaga untuk kita bekerja.

Tetapi memandangkan kita tidak bekerja, seperti bersawah dan berkebun, jadi gula ini akan mula membentuk lapisan-lapisan lemak.

Berlakulah benjolan di sana sini. Mulalah seluar menjadi kecil. Mulalah baju menjadi kecil.

Sebabnya adalah kerana gula yang terbentuk dari karbohidrat tidak digunakna dan membentuk lapisan lemak demi lemak.

Ya, datuk nenek kita makan nasi setiap hari. 

Tetapi mereka mempunyai aktiviti ekonomi yang berbeza dari kita.

Mereka bekerja di ladang, mereka berkebun, mereka bersawah, mereka menjadi nelayan, dan semua itu memerlukan penggunaan tulang empat kerat.

Tetapi kita berbeza pada hari ini, kita tidak menggunakan ataupun kita tidak terlibat dengan aktiviti-aktiviti seperti itu.

Kita hanya berada di pejabat, kita hanya menggunakan jari untuk menaip ataupun tangan untuk menulis.

Dan kita jarang menggunakan keseluruhan tubuh badan kita untuk bergerak.

Beras perang adalah alternatif yang lebih baik berbanding beras putih.

Ataupun beras yang ditulis "parboiled" atau beras basmati. 

Tetapi andai kata berat badan menjadi isu utama kita, pastikan kita elak dulu dari makan nasi sebab walaupun nasi dari beras putih parboiled dan beras basmati ini umumnya lebih baik opsyennya, tapi ianya akan tingkatkan berat badan kita.

Selain nasi putih ini, elakkan juga tepung putih. Ganti dengan tepung unbleached, multigrain atau wholemeal. Kedua-dua nasi putih dan tepung putih mempunyai kisah yang sama.

Kedua-duanya apabila kita makan, akan terus bertukar menjadi gula dalam badan, dan gula ini memberi kesan buruk kepada otak, memberi kesan buruk kepada tubuh badan manusia.

Jom lihat apa tips kurus seterusnya.

Tips Kurus 2 : Elakkan Gula Putih

Gula putih terdapat dalam hampir kesemua makanan proses. Dalam sos, dalam coklat, kek, minuman berkotak, tin, dan paket dan banyak lagi.

Kita juga tanpa segan silu letak gula putih dalam minuman, pada donut, pada masakan dan lain-lain.

GULA PUTIH juga BESARkan BADAN. Ikut kajian 62% wanita dan 48% lelaki di Malaysia jadi obes. Terkena penangan GULA PUTIH. Jangan masuk dalam statistik itu.

Ikut kajian juga lebih dari 85% lelaki "mengandung". Penangan GULA PUTIH juga.

GULA PUTIH juga tonik kepada sakit kepala, migraine, cyst, anxiety, depression.

Oh ya. GULA PUTIH LEMBABKAN OTAK.

Malan malam nanti, semak makanan dan minuman apa kita ambil.

Boleh boleh?

Ikut kajian 40% penyakit kanser boleh dicegah. Caranya MUDAH. JAUHI gula putih. KANSER memBESAR dengan GULA PUTIH.

Gula putih juga rosakkan kulit. Sudah diterangkan dalam artikel sebelum ini: 5 Tips Kulit Cantik & Awet Muda 

Jika ingin manis, dapatkan dari sumber semulajadi seperti buah. Atau madu. Dan alternatif gula yang terbaik adalah gula kelapa.

Tips seterusnya berkaitan sarapan pula.

Tips Kurus 3 : Sarapan Pagi

Mungkin kita pernah dengar pepatah Inggeris menyebut

“Sarapan seperti raja, makan tengahari seperti putera raja. Makan malam seperti puteri raja.”

Mungkin kita tertanya-tanya kebenarannya?

Kajian saintifik terkini, terNOW dari Journal of Nutrition benarkan pepatah ini.

Kajian dijalankan ke atas 50,660 orang sepanjang tujuh tahun.

Orang yang ambil sarapan besar dan banyak lebih kurus.

Mereka lebih sihat. Kurang pula penyakit.

Kita biasanya ambil sarapan sedikit. Mungkin tidak ambil langsung.

Makan tengahari lebih banyak. Malamnya kita makan seperti raja.

Akibatnya perut makin berlapis.

Benjolan terbentuk sana sini. Pakaian ‘mengecil‘.

Hasil kajian, apabila mahu kurus, lakukan perkara berikut:

  1. 1
    Sarapan pagi, makan banyak.
  2. 2
    Jarakkan antara sarapan dan makan tengahari antara 5-6 jam.
  3. 3
    Makan malam pada waktu petang. Malamnya seolah berpuasa 12-13 jam.

Apabila bersarapan maka terbukalah ‘puasa‘ pada malam hari.

Cara di atas adalah RESEPI untuk KURUS dan SIHAT.

Kalau tak MAHU tak perlu AMAL.

Sihat itu jihad.

Boleh boleh?

Dah tahu tips sarapan, tapi nak makan apa?

Tips Kurus 4 :  Tiga Makanan Cepat Kurus

Makanan-makanan berikut secara saintifik dapat kuruskan badan.

1. Epal dan Pear

Keduanya ada fiber yang tinggi. Punya kalori yang rendah. Sarat dengan Pectin.

Pectin apabila dimakan akan membentuk seperti gel di dalam perut. Punya kuasa kecilkan rasa lapar.

2.  Cili

Pedas pada cili dapat kurangkan rasa lapar. Dalamnya ada Capsaicin.

Ia tingkatkan kadar metabolisme badan. Apabila metabolisme tinggi, tahap untuk menjadi JALUR LEBAR menurun.

3. Teh Hijau

Teh Hijau ada flavonoids yang bantu tingkatkan kadar metabolisme. Kita tidak akan memBESAR sebagai johan.

Amal yang tiga ini dahulu.

Kajian dapati makan 3 biji epal atau pear setiap hari kecilkan saiz pinggang dan kempiskan perut. Apabila ditambah dengan teh hijau pasti berganda nikmat turun berat badan.

Boleh cuba. Semuanya boleh dibeli harga mampu milik.

Seterusnya kita beralih ke makanan kurangkan lapar.

Tips Kurus 5 : Tiga Makanan Kurangkan Lapar

1. Kacang cerdik atau pistachio

Jumlah 43 biji. Kajian oleh In U.S. Agricultural Research Service. Tambah cerdik bila makan bukan kismis.

2. Minyak zaitun

Campurkan dalam makanan yang telah siap dimasak. Bukan masak minyak zaitun. Kajian detail di jurnal saintifik American Journal of Clinical Nutrition.

3. Avokado

Inilah pemenang pertama. Kajian dah berkodi kodi. Tinggal nak buat tak nak buat jer.

Makan avocado boleh hilang perut mengandung abam abam. Hakak hakak nak badan lentik pun boleh cuba. Natural.

Jangan percaya. Buat jer.

Tips kurus seterusnya makanan turunkan berat pula.

Tips Kurus 6 : Lagi Makanan Turunkan Berat Badan

Kurus adalah impian. Ramai damba untuk kurus.

Perkataan yang meniti dibibir.

Harapan yang lama bersarang di hati. Pelbagai cubaan.

Asal ada produk kurus, pasti dicuba.

Mari cuba beberapa makanan berikut. Semuanya hasil dari kajian saintifik.

Dicuba secara klinikal.

Tips kurus seterusnya adalah makanan-makanan sihat yang perlu diambil.

1. Cuba Greek Yogurt.

Setiap cawan ada 23% protein membina otot.

Ditambah dengan kalsium semulajadi dan probiotik.

Cukup alasan untuk hilangkan lemak di perut.

Bacaan lanjut di European Journal of Clinical Nutrition.

2. Makanan whole grains


Ia hilangkan lemak di perut. Kurangkan Hormon Ghrelin – hormone lapar.

Kajian dari Pennsylvania State University dapati,

Diet ini apabila diambil selama 12 minggu berturut-turut turunkan berat badan sekurang-kurangnya 12kg.

3. Asparagus – Ada fiber prebiotic

Kurangkan kembung perut. Kurang berangin jadinya perut kita.

Dikenali dengan anti oksida yang tinggi terutamanya berkaitan dengan radang disebabkan meningkatnya berat badan.

Tak perlu pening tentang makanan.

Ambil makanan yang beri daya kurus yang tinggi.

Ia semulajadi. Mudah hadam.

Tips kurus seterusnya susah sikit nak sebut.

Tips Kurus 7 : Ambil Makanan Yang Ada Butyrate

Perkataan ini asing. Sebutannya sukar. Tujuannya kurang diketahui.

Butyrate penting untuk kuruskan badan.

Ia teman sejati untuk usus. Hadirkan lebih banyak bakteria baik.

Dalam usus ada 100 juta neurotransmitter. Bahasa mudah fahamnya sel otak.

Faktor ini sebabkan usus dinobat sebagai otak kedua.

Butyrate terlahir dari proses fermentasi makanan tinggi fiber.

Contoh makanan tinggi fiber ialah barli, oat, beras merah dan bran.

Ini yang dilaporkan dalam Journal of Nutrition November 2010.

Mengambil buah buahan juga bantu tinggikan butyrate.

Buahan seperti oren, kiwi, epal. Sayuran berdaun hijau juga masuk dalam kategori sama.

Pisang yang belum masak ranum, butter dan ghee juga hadirkan butyrate.

Kajian obesiti pada tahun 2007 dapati, apabila butyrate menjadi sajian utama, berat badan mula menurun. Sekurangnya 10% dari berat asal.

Kunci utama ialah banyakkan sajian tinggi fiber.

Apabila masuk dalam perut, usus bahagia. Tidak lagi sakit.

Apabila usus bahagia, otak gembira.

Keduanya beri high five. Sakit tidak hampiri.

Berat badan ekstra terus menyepi.

Bukankah ini yang kita mahu. Sihat. Cantik. Cerdik. Lentik.

Tips kurus seterusnya berkaitan dengan omega-3.

Tips Kurus 8 : Berdamping Dengan Omega-3

Mahu kurus cepat? Caranya mudah. Tingkatkan metabolisme badan.

Caranya? Ambil Omega 3.

Dalam kajian lain di International Journal of Obesity and Related Metabolism Disorder, Omega 3 dapat tingkatkan metabolisme tubuh.

Meningkat hingga 4% dalam masa sebulan. Jumlah yang perlu diambil ialah 6g sehari.

Dalam kajian lain pula di Applied Physiology and Nutritional Metabolism, ambil 3g Omega 3 sahaja sehari selama 6 minggu naikkan hingga 5.3% metabolisme tubuh.

Selain tingkatkan metabolisme, Omega 3 adalah FAT BURNER natural.

Bakar lemak tanpa kita sedari. Kata orang putih “its effortless.”

Omega 3 juga bantu turunkan rasa lapar.

Selera makan juga mengecil.

Maklumat ini didapati dalam kajian yang dimuat di Journal Appetite.

Contoh makanan ada OMEGA 3 ialah Avocado.

Juga yang dikenali sebagai SMART FAT.

Avocado kaya dengan lemak dan fiber.

Kajian dalam Nutrition Journal, ambil avocado waktu tengahari turunkan selera makan sehingga 5 jam.

Apabila kenyang tiada lagi jajan. Tiada kudap kudapan.

Boleh fokus terus pada kerja.

Lebih menarik lagi Avocado boleh kepiskan perut. Secara alami.

Apabila dicampur dengan senaman lagi MERECIK hasilnya.

Semestinya Omega 3 ini teman sejati otak. Sangat BAGUS untuk OTAK.

Tak boleh ambil avocado? Ambil Flaxseed atau ambil terus minyak ikan.

Menurut kajian dari American Journal of Clinical Nutrition dan Journal of the International Society of Sports Nutrition,

Pengambilan minyak ikan turunkan lemak. Kesan diperoleh seawal minggu ke 6.

Amacam? Mahu kempis perut?

Mahu Fat Burner semulajadi?

Berdampinglah dengan Omega 3.

Tips seterusnya, kita cerita tentang pisang pula.

Tips Kurus 9 : Makan Pisang Untuk Rasa Kenyang

Teringat satu ketika. Heboh di Jepun. Pisang habis. Sukar di dapati.

Semuanya gara-gara kurus. Ada pendapat mengatakan pisang menurunkan berat badan.

Orang berpusu-pusu ke pasar. Tujuannya mahu beli pisang. Mahu kurus.

Pisang tidak ada kandungannya yang menurunkan berat badan.

Kelebihannya banyak. Kalori sikit. Makan pisang mengenyangkan.

Kalau perut saiz XXXL mungkin setandan baharu kenyang.

Umumnya dua biji pisang sudah mengenyangkan.

Andai mahu kelihatan seperti usia sebenar. Bukan tua sebelum usia, makanlah pisang.

Pisang ada anti oksida. Membaik pulih organ dalaman.

Organ dalaman muda, yang luar ikut muda.

Mahu hadiri mesyuarat, baca buku atau buat pembentangan, Ambil pisang.

Ada kehebatan pada pisang. Ada B6, manganese dan copper. Semuanya untuk otak.

Ada fiber pada pisang. Diproses secara perlahan oleh sistem.

Lambat terasa lapar. Rahsianya pada Pectin.

Antara pisang ranum dan masak tetapi masih kehijauan, elakkan yang ranum.

Gula sedikit. Kanji kecil.

Mahu kawal tekanan darah, pisang boleh membantu.

Ada potassium. Membantu kesihatan jantung manusia dan buah pinggang.

Kajian dapati makan sebiji pisang waktu sarapan dapat tingkatkan mood sehingga separuh hari.

Pisang juga turunkan emosi negatif yang bersarang dalam diri.

Buah pisang disebut di dalam Al-Quran. Disebut sebagai makanan di syurga.

Sudah panjang lebar cakap tentang makanan, beralih pada minuman pula.

Tips Kurus 10 : Banyakkan Pengambilan Air

Air membersihkan tubuh dari dalam. Bantu buang toksin dari makanan yang kita ambil.

Air juga adalah sumber nutrisi untuk otak.

Air sangat penting untuk dapatkan tidur yang nyenyak.

Andai kita bangun tidur dengan sakit tengkuk itu tandanya air tidak mencukupi.

Bukan salah bantal.

Andai kita bangun atau terasa kebas tangan, kaki atau bahagian tertentu tubuh, itu tandanya air kurang.

Lenguh-lenguh badan adalah masalah kurangnya air.

Air kurang otak mengering. Tidak cukup air melembabkan otak.

Tidak cukup air otak tidak berfungsi dengan baik.

Air membekalkan oksigen kepada otak. Oksigen adalah nutrien penting untuk otak.

Minuman seperti kopi, teh dan yang lain-lain tidak termasuk dalan kategori air.

Air kosong tidak berwarna dan berperisa lebih tepat digunakan untuk tubuh kita.

Setiap masa kita kehilangan air. Ianya perlu ditambah.

Mayo Clinic, sebuah institusi terkenal di US mempunyai saranan yang berbeza.

Saranan Mayo Clinic dan Prof Dinges sama.

Untuk lelaki, minum air sebanyak 13 gelas atau 3 liter. Perempuan pula ialah ialah 9 gelas atau 2.2 liter.

8 gelas air hanya berjumlah 1.9 liter.

Tidak cukup untuk perempuan. Sangat kurang untuk perempuan.

Minum air mencukupi banyak faedahnya.

Ada antara kita yang selalu ‘terlupa” minum air.

Apps telefon pintar berikut boleh membantu Waterlogged atau Water Drink Reminder.

Minum banyak air meningkatkan sistem metabolism badan.
Tubuh dapat memproses makanan dengan efektif. Membantu menurunkan berat badan.

Jom kita ambil berat tentang air yang kita minum.

Air penting untuk otak. Air penting untuk tidur. Air penting untuk kurus.

Otak manusia adalah 80% air. Kurang ambil air sebanyak 2% sahaja beri kesan buruk pada otak. Antaranya:

  • Lemah konsentrasi
  • Menjunam short term memory
  • Menurun tahap alert atau siap siaga

Pastikan air cukup. Teh, kopi dan minuman berwarna tidak termasuk dalam kategori ini.

Mahu otak geliga bermesralah dengan air kosong.

Bangun pagi sahaja pastikan 500ml diminum dengan bangganya.

Air nutrisi penting untuk OTAK. Apabila terasa dahaga itu tanda OTAK mula hilang nutrisi.

Sebelum simptom dahaga muncul, hadirkan air.

Selepas makan dan minum, kita beralih ke poin tidur pula.

Tips Kurus 11 : Tidur Yang Cukup


Ya, tidur. Nak kurus kena tidur.

Tidur 5 jam atau kurang tambahkan lemak pada perut. Bentukkan air terjun ketika mandi. Kaki tidak basah jadinya.

Lemak pada perut atau visceral fat ini bahaya. Tempat toksin bertapa. Tunggu masa untuk merosak.

Pastikan cukup tidurnya. Tidur untuk sihat dan awet muda. Dan kurus. Bukan sekadar tutup mata.

Tidak cukup tidur menyebabkan obesiti. Puncanya ialah kesan tidak cukup tidur ke atas hormon lapar iaitu ghrelin dan hormon kenyang leptin.

Tugas ghrelin ialah memberi isyarat kita perlu makan.

Tidur tidak cukup menyebabkan otak melepaskan lebih banyak ghrelin.

Bayangkan ghrelin yang meningkat tiga kali ganda. Ia meminta dan merayu untuk makan.

Akhirnya kita mengalah. Bunyi keroncong pun mula dilagukan. Kita tinggalkan kerja.

Kita bergegas bangun mencari makan. Biasanya kita capai apa yang ada dahulu. Kudap-kudap dulu.

Andai sudah keluar ke gerai makan, semua makanan nampak menggiurkan. Nasi menimbun tinggi. Kuah banjir.

Makan dengan lahap. Laju. Air gelas besar.

Maklumlah lapar tahap dewa. Ini ghrelin punya angkara.

Leptin pula memberi klu perut sudah penuh. Mesti berhenti. Malangnya apabila kurang tidur, leptin berkurangan.

Kurang leptin menyebabkan kita terus makan. Walau sudah habis sepinggan. Bangun dan tambah lagi. Maklumlah leptin tidak ada untuk melarang dari berhenti makan.

Apabila kita makan tetapi tidak mampu berhenti itu tandanya ghrelin dan leptin di otak tidak stabil.

Apabila kita tidur lewat dan bangun pada waktu yang sama, kita membantu diri untuk MEMBESAR sebagai johan dan menjadi jalur LEBAR.

Apabila tidur cukup, hormone ghrelin stabil. Kita hanya lapar apabila sampai waktunya. Laparnya tidak melampau.

Apabila cukup tidur, leptin ada. Leptin akan arahkan untuk berhenti sebelum kenyang. Kita tidak akan tambah makan lagi.

Tidur memberi kesan kepada dua hormon penting yang mengawal makan di dalam otak. Kedua-duanya penting. Perlu stabil.

Kurang tidur menggemukkan. Cukup tidur boleh kurus. Yang mana satu pilihan kita?

Untuk dapatkan manfaat dari tidur, tidur mestilah berkualiti. Sudah terang dengan jelas caranya di kelas OCOC online, modul T =Tidur. Kelas untuk batch terakhir akan dibuka tak lama lagi.  

Tidur tidak cukup mengundang 7 petaka. Kurang tidur akan:
  1. 1
    Tingkatkan tahap kebodohan sebanyak 32%
  2. 2
    Kembangkan perut sebanyak 25%
  3. 3
    Tingkatkan kebarangkalian remaja menjadi perokok, ambil dadah dan arak
  4. 4
    Tuakan organ dalaman sekurang-kurangnya 15 tahun dari usia sebenar
  5. 5
    Tinggikan hormone stress iaitu kortisol dan homocystein
  6. 6
    Beri ruang yang lebih besar untuk dapat hypertension, rambut beruban dan kulit kedut
  7. 7
    Sebabkan rumah kata pergi kubur kata mari

Tidur cukup jadi awet muda.

Ada lagi kelebihan tidur ni. Tidur tengahari pula. Orang kata Qailulah.

Mungkin Tuan Puan tak percaya dengan poin ini.

Kajian dari University of California, San Diego. Mereka dapatkan 19 sebab kenapa tidur tengahari atau siesta penting. Dikongsikan 5 dahulu.

  1. 1
    Tingkatkan on-the-job alertness sebanyak 100%. Bayangkan kalau pekerja dan pelajar lebih alert. Bukankah prestasi lebih baik.
  2. 2
    Fikiran jadi lebih tajam. Keputusan lebih baik. Pertimbangan lebih saksama.
  3. 3
    Turunkan berat badan dengan mengubah sistem metabolisme. Juga betulkan bahan kimia yang pengaruhi selera makan.
  4. 4
    Lahirkan sel kulit baharu. Kelihatan lebih muda. Lebih anggun.
  5. 5
    Mood jadi lebih baik. Lebih ceria. Senyum menguntum di bibir. Orang pun suka

Bukankah dalam Islam juga galakkan Qailulah? 

Sudah terangkan tentang makan, minum, dan tidur. Beralih ke aktiviti pula.

Tips Kurus 12 : Bersenam

Senaman penting. Diet tanpa senaman tidak membawa ke mana.

Ramai yang bersenam setelah pulang kerja. Lebih buruk apabila bersenam waktu malam.

Waktu mana yang sesuai?

Waktu pagi lebih sesuai kerana hormon yang keluar seperti endorfin dan serotonin boleh bantu bina semangat.

Semangat untuk teruskan usaha diet.

Motivasi tinggi. Kerja lebih berprestasi.

Kajian dari jurnal saintifik Progress in Cardiovascular Disease. Berlari dua jam seminggu panjangkan umur sebanyak 3.2 tahun.

Tidak perlu berlari pantas. Tidak perlu berlari jauh. 5 minit sehari sudah mampu jauhkan penyakit jantung dan kematian mengejut.

Kajian ini diterbitkan beberapa bulan lepas. Masih baharu dan panas.

Bersenam bagus. Perlu hari-hari. Diperlukan oleh otak dan tubuh.

Bersenam untuk sihat. Kurus itu bonus. Diet perlu diteliti. Rehat dan tidur perlu diamati.

Ada pelbagai jenis senaman. Mulakan dengan berjalan. Mulakan dengan aktiviti warm up.

Berlari boleh sebabkan sakit tubuh. Otak akan rekod kesakitan. Esoknya otak keluarkan alasan.

Tidak perlu jogging sebab jogging undang kesakitan.

Kita pun berhenti. Senaman jadi projek terbengkalai lagi.

Senaman seperti makan. Selagi kita makan selagi itu perlu bersenam. Perlu sokmo sokmo.

Mulakan sedikit. Biar berterusan.

Jika tak mahu buat seorang, mulakan dengan pasangan, atau kawan. Akan ada sokongan.

Boleh boleh?

Nak share lagi kebaikan bersenam. Berjalan kaki:

  1. 1
    Berat badan menurun. Tubuh jadi ringan. Kesihatan meningkat.
  2. 2
    Kreativiti meningkat sebanyak 60% ikut kajian dari Stanford University.
  3. 3
    Kurang risiko diabetes sebanyak 50%. Ini hasil kajian dari University of Leicester.
  4. 4
    Kurangkan risiko kanser sebanyak 34%.
  5. 5
    Kurangkan kesan sakit lutut, pinggul dan ankel sebanyak 26%. Ini kajian University of Wisconsin.
Pendek kata senaman seMUDAH berJALAN KAKI amat BAGUS. Banyak sangat kesan. Paling best sekali ialah bab TURUN BERAT BADAN.

Untuk tips senaman, buat regangan ringan. Regangan penting. Elak dari terus slow jog atau brisk walk tanpa regangan. Lagi 8 tips boleh baca disini: https://neuroversiti.com/9-tips-senaman/

Berjalan laju. Saya pastikan 1km bawah 10 minit. Baharu akan rasa kelainan, lebih power.

Selain kelebihan yang diberi diatas, berjalan juga dapat tumbuhkan sel otak baharu di pusat memori. Mahu jadi pemilik memori hebat, tidak nyanyuk di hujung usia rajin rajinlah berjalan.

Boleh rujuk di Proceedings of the National Academy of Sciences. Kajian yang dibuat tahun 2011 dapati orang dewasa yang berjalan 40 minit 3 kali seminggu hasilkan sel otak baharu. Bahasa neurosains ialah neurogenesis.

Tips kurus seterusnya ada kaitan dengan makanan petang rakyat Malaysia.

Tips Kurus 13 : Elakkan Makanan Berminyak

Ini favorite orang Malaysia: Goreng Pisang.

Tuan Puan tahu apa kesan mengambil makanan berminyak mengandungi tepung dan bergula seperti goreng pisang?

Apa khasiatnya? Mungkin tiada. Penuh kalori. Satu pisang goreng sudah mencecah 200 kalori. Belum masuk cucur dan minuman.

Congakan kasar mungkin sekitar 800 kalori termasuk air. Andai 100 kalori perlu berlari selama 15 minit, berapa agaknya kalau 800 kalori?

Apa yang berlaku andai tidak senaman selepas itu?

Pembentukan lemak pasti berlaku. Peningkatan gula di dalam darah tidak terkecuali.

Kesan buruk pada CEO otak iaitu Prefrontal Cortex (PFC) jugak berlaku. Makanan-makan itu menurunkan aktivitinya.

Andai inilah makanan yang dimakan ketika mesyuarat, apa akan jadi pada kualiti hasil mesyuarat?

PFC adalah tempat membuat keputusan. Tempat merancang. Tempat mengawal.

Lemah bahagian ini lemahlah yang lain. Merosotlah prestasi. Mulalah rasa tidak puas hati di sana sini.

Tips yang seterusnya adalah tentang lunch di pejabat.

Tips Kurus 14 : Masak Cara Sihat, Bawa Bekal

Masak denga cara sihat di rumah seperti stim, bakar dan rebus

Apabila kita makan di kedai, kebiasaanya makanan yang dimasak mengandungi gula putih. Dimasak pula dengan minyak yang banyak. Mungkin juga recycle minyak semalam.

p/s: Untuk keburukan gula putih, semak semula Tips Kurus 2. Untuk keburukan makanan berminyak, semak semula Tips Kurus 13.

Apabila masak sendiri, Tuan Puan boleh stim, bakar dan rebus sahaja.

Jika tidak tahu ingin masak apa, boleh juga cuba bawa makanan berikut untuk lunch di pejabat:

1. Buah-buahan segar seperti jambu batu potong.
2. Kekacang seperti almond
3. Buah-buahan kering seperti buah tin dan apricot.
4. Teh bunga tanpa gula. Maniskan dengan madu atau stevia. Itupun kalau mahu.

Ini adalah contoh-contoh makanan dan minuman yang boleh dibawa bekal, dan ianya boleh menjadi ubat. Jangan jadikan ubat sebagai makanan. 

Bak kata professor saya dulu,

” Pada setiap makanan yang Allah ciptakan sudah ada kecukupan. Cukup rasanya. Tidak perlu penambahan. Pada tangan manusialah makanan-makanan ini dirosakkkan.”

Tips kurus seterusnya, adalah elakkan makanan kegemaran ramai di Malaysia.

Tips Kurus 15 : Jauhi Processed Food & Frankenfood

Berhenti ambil processed food. Sosej, nuggets, burger adalah contoh processed food.

Processed food ataupun makanan berproses ini kebiasannya mengandungi kandungan gula. Ingat lagi Tips Kurus 2 tentang gula?

Baru ni ketika di pasaraya ternampak ada 1 troli betul-betul parking di depan saya.

Terpandang satu kotak. Bahagian ingredient betul-betul ada di depan mata.

Saya ambil handphone terus snap. Lepas tu besarkan dan tengok ingredient pada kotak. Yang tertulis:

“Ingredients: Enriched Bleached Wheat Flour [Flour, Reduced Iron, B Vitamins (Niacin, Thiamine Mononitrate (B1), Riboflavin (B2), Folic Acid)], Corn Syrup, Sugar, High Fructose Corn Syrup, Water, Partially Hydrogenated Vegetable and/or Animal Shortening (Soybean, Cottonseed and/or Canola Oil, Beef Fat), Whole Eggs, Dextrose. Contains 2% or Less of: Modified Corn Starch, Glucose, Leavenings (Sodium Acid Pyrophosphate, Baking Soda, Monocalcium Phosphate), Sweet Dairy Whey, Soy Protein Isolate, Calcium and Sodium Caseinate, Salt, Mono and Diglycerides, Polysorbate 60, Soy Lecithin, Soy Flour, Cornstarch, Cellulose Gum, Sodium Stearoyl Lactylate, Natural “and Artificial Flavors, Sorbic Acid (to Retain Freshness), Yellow 5, Red 40.”

‘Makanan’ di atas bukan food. Ia Frankensfood. Sediaan utama ialah bahan kimia. Sedap di lidah sakit di perut dan otak. Sepatutnya dibakulsampahkan saja.

Bila kita nak beli ‘makanan’ lihat kandungan. Kandungan dengan perkatan sukar disebut wajar dihindari. Sampai nak tergeliat lidah tu jauhkan sahaja. 

Kebanyakan makanan yang dipaketkan di pasaraya adalah makanan proses. Lihat dulu isi kandungannya sebelum membeli.

Kalau kandungan lebih dari 6 wajar berhati-hati. Maksudnya banyaklah bahan kimia.

Pada chicken nugget contohnya ada 25 bahan atau ingredient. Salah satunya ialah ayam. Yang lagi 24 tu apa?

Nak kurus, elakkan juga makanan yang berbahaya untuk tubuh badan.

Boleh Share Tips Ni Dengan Kenalan?

Tips kurus menjadi bahan bacaan penting untuk wanita. Abam-abam juga ada yang mencari. Jika sebelum ini ada rakan-rakan yang selalu cari produk kurus, boleh tolong share tips ini pada mereka?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Khasiat Susu Kambing

3 Cara “WOW”kan Otak

7 Sleep Hacking Untuk Dapatkan Tidur Nyenyak