fbpx

Bagaimana Menggunakan TEKNIK NEURO SPEAKING Untuk Bercakap Di Hadapan Secara Teratur, Tersusun dan Berimpak Tinggi

NEURO SPEAKING : The Power of Brain-Based Public Speaking

Kuasai cara mengawal rasa gugup dan takut bercakap di depan.
Supaya mesej dapat disampaikan dengan tepat dan tenang.

Sertai NEURO SPEAKING Sekarang

Sebagaimana yang disaksikan di:

"Nebes, kena present kat depan..."

Pernahkah anda di minta buat presentation di hadapan?

Apa rasanya?

Nebes...
Cuak...
Gementar...
Takut...
Risau...

Terketar lutur!

Kenapa?

Puncanya kerana hormon-hormon stress keluar.
Nama hormon ini kortisol dan adrenaline.

stress response

​kredit gambar: https://www.youtube.com/watch?v=XcLwTUFrdk8


Apabila dua hormon ini keluar,
mulalah rasa nak lari.

Ada yang rasa tiba-tiba sakit perut.

"...butterflies in your stomach"

Ada juga yang rasa nak buang air saja.

Jantung?

Tak payah cerita. Dub dab, dub dab.
Nafas pun cepat turun naik.
Ada yang siap berpeluh lagi.

Biasa alami?

"Doc, ada cara tak untuk atasi masalah ini?"

Ada!

Nak hilangkan rasa begini, kita perlukan 3 NEUROHORMON PENTING:

  • DOPAMIN
  • SEROTONIN
  • OXYTOCIN

Ketiga-tiga hormon ini boleh dikeluarkan.

Guna teknik Neural Linking + Brain Rewiring.

Teknik ini akan saya tunjukkan langkah demi langkah dalam program

NEURO SPEAKING - The Power of Brain-Based Public Speaking

Apakah Yang Akan Dipelajari Dalam Program Ini?

Dalam program ini, saya akan dedahkan bagaimanakah menggunakan ilmu otak (brain-based) untuk menguasai kemahiran bercakap di hadapan (Public Speaking).

Ada banyak teknik-tenik yang akan didedahkan lagi.

Saya kongsi satu lagi teknik.
Namanya The Neurophysiological Balance Technique.

Waktu itu saya di majilis graduasi SNAP.
Sedang asyik dengar ucapan Tuan Saiful Nang.
Tiba tiba dapat mesej dari Haikal.

Dia beritahu, “Dad someone hit me. I was driving your car”

Berderau darah. Dada terus berdebar. Dudp dup dup.
Mulut terus jadi kering. Nafas pendek dengan tiba tiba.
Tanda risau, anxiety mula bertandang. Marah juga waktu tu.

Risau sebab tak tahu apa berlaku.
Marah sebab dah pesan, “Bawa kereta lain.”

Antara perasaan bercampur baur ini, perasaan risau yang paling tinggi waktu itu.
Nak tahu dia selamat atau tidak.
Soalan pertama, “Are you ok? Does anyone got injured?”

Bukan apa. Nak pastikan semua selamat dulu. Itu yang penting.

Lepas dapat berita itu, fikiran jadi sibuk.

Macam macam difikirkan.
Rosak kereta, trauma Haikal, nanti masa repair kereta nak pakai apa pula.
Pendek kata memang sibuk betul waktu.

Tengah fikiran berkecamuk itu, tiba-tiba Pengerusi Majlis sebut, “Sekarang dipersilakan Dr Rizal Abu Bakar untuk memberikan ucapan.”

Saya dijemput untuk menyampaikan ucapan secara tiba-tiba.


Alamak!

Tiada klu.
Tiada makluman awal.
Terus panggil sahaja.

Dahlah fikiran kecamuk waktu tu.
Nak lari malu pula. Nak minta panggil lain dulu tak boleh.
Terpaksa gagahkan juga.

Waktu kritikal itulah saya buat neuropsychological balance technique.

Teknik ini stabilkan fikiran. Tenangkan diri.
Alihkan fokus pada poin untuk dikongsi

Masa berjalan ke pentas sambil beri salam tu, otak ligat fikirkan poin, akronimkan poin dan cari cerita.

Ramai fikir untuk jadi speaker belajar teknik penting.
Ramai tak perasaan public speaking is a psychological thingy.

Komunikasi dan bahasa adalah ilmu berkaitan otak.
Ada bahagian khas di otak yang kawal keduanya.
Satu namanya wernicke area.
Satu lagi Broca area.

wernicke


Poin penting di sini ialah ilmu kuasai diri dahulu sebelum naik ke pentas atas berucap. Bagaimana tenangkan diri saat di sapa berita gundah gulana.

Amacam?

Power tak The Neurophysiological Balance Technique?

NEURO SPEAKING Akan Membantu...

Speaker

Bercakap dengan teratur dan memiliki hot magnetism

Businessman

Komunikasi berpengaruh supaya didengari pelanggan

Pitcher

Melakukan power-pitching yang membuatkan juri terkesima

Tim Leader

Seni bercakap dengan tim supaya didengari dan diikuti

Guru

Berkomunikasi secara efektif dalam pengajaran

Pelajar

Menghasilkan presentation yang luar biasa hebat


Profil Jurulatih

Kenali Jurulatih NEURO SPEAKING

Dr Rizal Abu Bakar. Satu dalam seribu. Datangnya umpama cahaya yang menerangi. Memperbetulkan otak yang biasa-biasa kepada luar biasa.

Bukan calang-calang persona. Asal cerita mendapat pengiktirafan doktor falsafah (PhD) dari Australian National University dengan thesis yang bertajuk : Sleep Disordered Breathing and Depression: Moderating IImpact of Perceived Stress and Responses to CPAP.

Minatnya terhadap prestasi otak telah menjemput beliau ke Harvard Medical School pada tahun 2010. Di sana beliau menerima latihan dalam bidang Otak dan Tidur.

Setelah berkhidmat hampir 10 tahun di Australia, Dr Rizal membuat keputusan untuk pulang menabur bakti di Malaysia.

Beliau mula perjalanannya di Universiti Malaysia Sarawak sebagai seorang pensyarah. Dari situ Dr Rizal terus menabur bakti sehingga diundang sebagai International Speaker.

Dr Rizal aktif berkongsi tips meningkatkan prestasi otak di Facebook dan Instagram. Dari tidak dikenali, kini beliau sudah mempunyai 120,000 followers. Lanjutan dari itu beliau telah menganjurkan pelbagai seminar mendidik masyarakat menjaga otak cantik otak cerdik.

Kini Dr Rizal hadir dengan OCOC versi Online. Dedikasi khas bagi mereka yang mahu menguasai ilmu otak. Mempelajari dan seterusnya meningkatkan prestasi otak. Great Brain, Great Life!


NEURO SPEAKING

Program Brain-Based Public Speaking ini adalah yang pertama seumpamanya diadakan di Malaysia.

1. BRAIN-BASED METHOD

Teknik-teknik yang akan dikongsikan adalah berdasarkan kajian yang telah dipraktikkan. Gabungan ilmu otak dari pelbagai sumber dan kajian.

2. NEURO TOOLS

Saya akan lengkapkan anda dengan NEURO TOOLS supaya anda dapat berkomunikasi dengan efektif dan berkesan.

3. NEURO HORMON

Unik dan menarik. Saya akan dedahkan anda bagaimana menguasai dan mengawal hormon KETAR LUTUT. Supaya presentation anda berimpak tinggi.

4. STORYTELLER

Otak manusia memang ter-wire untuk mendengar dan menikmati cerita. Anda akan dihidangkan dengan resepi cerita mempesona audien.

KAJIAN JURNAL

Kesemua teknik dan tips adalah dalam bentuk actionable (boleh buat) dan berdasarkan kajian saintifik.

Apa Yang Akan Dipelajari

1. The Power of Neuro Opening

Bagaimana mencipta pembukaan yang WOW OTAK? Terus menangkap perhatian audien. Sehingga mereka khusyuk dan tergamam. Tidak berkelip mata memandang.

2. Presentation Structure

Kuasai cara menstrukturkan presentation secara berkesan. Supaya audien memberikan perhatian dan tidak merasa bosan.

3. Audience Hypnotic Technique

Salah satu rahsia utama speaker yang hebat adalah keupayaan mereka mengawal audien. Saya akan dedahkan teknik ini untuk anda praktik dan amalkan.

4. Neuro Movement - Show, Don't Tell

Bagaimana neuro movement akan membentuk neural mirroring. Seolah-olah badan bergerak sendiri. Ikut apa yang dirancang. 

5. The Secret Sauce of Inspirational Story

Stori adalah makanan manusia. Anda bakal menguasai tiga rahsia mencipta stori berinspirasi. Stori ini sangat-sangat disukai audien.

6. The Pentagon of Great Story

Apakah yang membezakan stori biasa vs luar biasa? Jawapannya ada di sini. Anda akan mempelajari 5 struktur mencipta cerita luar biasa.

7. Seven Story-Showing Tools

Saya akan lengkapkan anda 7 teknik atau alatan bagi mencipta StoryShowing. Sekaligus menjadikan stori anda berimpak dan berkesan.

8. The Story Start + Neuro Language

Guna bahasa dan berlakunya neural mirroring dalam otak peserta. Mereka akan membentuk movie mind sendiri dan merasa seolah mereka sendiri lalui peristiwa dalam cerita yang dikongsi.

9. Power Pitching - The 4Mat Technique

Perkenalkan 4Mat bagi menghasilkan presentation power dalam masa yang singkat. Sangat sesuai untuk mereka yang mahu buat presentation power dengan masa yang terhad. Power Pitching!

10. Power Closing - Rule of Recency

Presentation power bukan saja bermula hebat, bahkan penutupnya juga hebat. Anda akan menguasai bagaimana seni menutup presentation supaya kesannya dirasai dan dingati audien.

11. Neuro-Tools

Kuasai brain-based technique bagi menguasai diri dan audience. Antara teknik yang akan didedahkan adalah Neural Linking, Brain Rewiring, Neuropsychological Balance dan banyak lagi.

12. Neuro Speaking - Brain Based Method

Saya akan kongsikan penemua-penemuan terbaru dalam jurnal berkaitan public speaking dan bagaimana kita boleh mendapat manfaat daripada penemuan ini.

International Speaker

Dr Rizal sentiasa mengendalikan kursus dan seminar dari semasa ke semasa. Beliau juga mendapat jemputan daripada pelbagai pihak seperti TV Al-Hijrah, Radio IKIM, SPRM, KONWANIS, universiti-universiti dan banyak lagi.

Bahkan Dr Rizal juga dijemput untuk memberikan presentation di Australia dan Indonesia.

Kesemua pengalaman ini diadunkan bersama Neuro Speaking: Brain Based Power Public Speaking yang akan dikongsikan dengan anda.


Neuro Linguistic Coach

Ramai yang tidak tahu, Dr Rizal merupakan seorang Certified Neuro Linguistic Practitioner. Bahkan Dr Rizal merupakan Best NLP Coach 2015.

Dan anda akan menyaksikan sendiri bagaimana Dr Rizal mempraktikan ilmu NLP. Lebih menarik lagi, anda juga bakal menguasai ilmu premium yang akan dikongsi oleh Dr Rizal.


Terbukti dan Teruji

Modul dan silibus NEURO SPEAKING ini adalah hasil gabungan kajian-kajian daripada jurnal dan pengalaman Dr Rizal sendiri. Kesemuanya akan dikongsikan langkah demi langkah.

Supaya anda dapat mempraktikkan dan mengamalkan ilmu ini.

Maklumat Program

Modul dan Kaedah Pembelajaran Neuro Speaking

Neuro Speaking: The Power of Brain-Based Public Speaking dicipta secara eksklusif dan khas bagi supaya anda dapat bercakap di hadapan secara Teratur, Tersusun dan Berimpak Tinggi.


  • 27 & 28 Julai 2019
  • 9 pagi - 5 petang
  • Lembah Klang, Selangor (akan disahkan)
  • 40 orang peserta sahaja

*Makanan tenghari disediakan. Penginapan TIDAK disediakan.

Penyertaan NEURO SPEAKING ini hanya untuk 40 orang sahaja. Ini bagi memastikan Dr Rizal dapat memberikan tumpuan yang sepenuhnya kepada setiap peserta.

Dr Rizal di Serata Nusantara

Daftar Sekarang dan Dapatkan Bonus Istimewa

Bonus 1: Workbook NEURO SPEAKING

Bagi memastikan anda mendapatkan pembelajaran yang optimum, setiap pelajar akan menerima workbook NEURO SPEAKING. Workbook ini akan diberikan di hari pendaftaran.

ococ ebook

Bonus 2: FB Group Eksklusif (Support Group)

Ini adalah komuniti khas untuk peserta NEURO SPEAKING. Support group berfungsi membantu anda untuk bertanya soalan-soalan yang berkaitan. Soalan ini akan dikumpulkan dan dijawab oleh Dr Rizal.

Bonus 3: Neurobics 101 Tips Untuk Otak

Buku ini TIDAK ada dijual di mana-mana. Berita baik, anda akan mendapat buku ini secara PERCUMA. Di dalam buku ini, ada 101 tips otak yang simple dan mudah diikuti.

Bonus 4: 10 sachets Coco Premium OCOC

Minuman bernutrisi tinggi yang akan meningkatkan prestasi otak. Percuma 10 sachets untuk anda.

Bonus 5: Live Q & A Session

Anda berpeluang bertanya soalan secara terus kepada Dr Rizal. Dalam sesi ini anda bebas bertanya soalan berkaitan otak ataupun public speaking. Sediakan soalan sebelum datang ke program ini!

Daftar Sekarang

Dapatkan yuran istimewa SEKARANG

Penafian: Program ini bukanlah program ajaib. Kami tidak menjanjikan bulan bintang. Program ini memerlukan anda mengamalkan apa yang dikongsikan. Ilmu buat. Bukan ilmu cakap.

Anda dilindungi menerusi jaminan puas hati 30 hari

Sebelum beli kereta, anda cuba dahulu. Apabila mahu beli rumah, anda pergi lihat dahulu.

Kami utamakan kenyamanan dan keselesaan anda. Jadi kami berikan jaminan pemulangan wang 100% seandainya anda tidak berpuas hati. Hanya perlu hubungi kami dalam masa 30 hari selepas pembelian dibuat.

Hantar email ke neuroversiti[at]gmail.com dan kami akan aturkan semuanya. Tidak ada syarat tersembunyi.

Mohd Zamzam Zainuddin

Customer Experience Manager


Penafian: Program ini bukanlah program ajaib. Kami tidak menjanjikan bulan bintang. Program ini memerlukan anda mengamalkan apa yang dikongsikan. Ilmu buat. Bukan ilmu cakap.