in

Neuropati: Gejala Kurang Disedari

Neuropati…apa itu neuropati? Pernah tak dengar perkataan ni?

Baiklah, neuropati ni kalau bahasa umum merujuk kepada masalah saraf.

Selalunya ramai dalam kalangan wanita yang menghadapi masalah ni. Sistem saraf ni kita kena jaga dari awal lagi, jangan tunggu bila dah tua baru nak jaga.

Ada juga yang salah anggap dan berfikir itu hanyalah disebabkan faktor usia.

Simptom paling common, rasa kebas, sakit apabila disentuh, otot lemah atau kejang. Masih ramai yang tidak ambil berat akan hal ni… 

Lepasni kena rajin-rajinlah ambil tahu.

Kalau boleh, nak fokus kepada ‘effortless health' dan ‘effortless healing'.

Apa maksudnya?

Ia berfokus kepada proses ‘ingin sihat secara natural' tanpa penggunaan ubatan atau benda yang boleh memberi kesan sampingan yang memudaratkan tubuh badan.

 

 

1- Neuropati periferi

Yang paling common ialah neuropati periferi.

Saya yakin ramai yang alami masalah neuropati periferi ni, ada yang dah aware ada yang clueless.

Penyakit yang progresif…biasanya kronik dan mengakibatkan kerosakan saraf yang semakin lama semakin teruk. 

Ada banyak faktor risiko neuropati periferi contohnya genetik, proses penuaan, diabetes, gaya hidup tidak sihat, trauma cedera, dan side effect daripada pengambilan ubatan/dadah terkawal.

 

 

2- Simptom

Simptom neuropati periferi adalah seperti berikut;

  • Rasa sakit apabila disentuh

  • Kebas bersemut

  • Keperitan seperti terbakar

  • Kemerosotan kebolehan merasa sakit

  • Kemerosotan deria sentuh

  • Rasa otot berdenyut serta geli

  • Kesukaran untuk berjalan atau menaiki tangga

  • Kadar denyutan jantung meningkat

  • Disfungsi pundi kencing

 

 

3- Pencegahan

Macam mana kita nak cegah neuropati ni?

Walaupun kita menjaga pemakanan namun realitinya masih ramai lagi yang tidak punyai ilmu berkaitan nutrisi.

Masih ramai dalam kalangan rakyat Malaysia yang tidak arif tentang nutrisi yang diperlukan oleh tubuh terutamanya vitamin.

Kalau sebut vitamin….kebanyakan tahu yang brand Champs tu lah…itu je tapi tahu tak kita boleh dapatkan vitamin C melalui pemakanan?

Boleh makan buah-buahan bervitamin C tinggi seperti jambu batu, buahan sitrus seperti lemon, oren.

Untuk masalah saraf tidak serius, boleh gunakan minyak dan sapu pada bahagian yang terkesan.

Lagi bagus kalau buat massage…memang lega seluruh badan. Pencegahan lain termasuk akupuntur dan terapi fizik.

Kalau masih ada perasaan ragu atau tidak yakin, seeloknya pergi jumpa doktor untuk pengesahan lebih lanjut.

Konklusinya, bertindak dengan segera jika ada simptom seperti yang saya sebutkan di atas.

Ingat pesan ni…pada dasarnya penyesalan itu disebabkan oleh tindakan kita sendiri.

 

#DrRizal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 How-to Healing Melalui Senaman

10 Tips Fahami Psikologi Anak Remaja