Ubat Batuk Mengandungi Pholcodine? Ini Perkongsian Dr Rizal

Dengar kata viral baru baru ni.

KKM tarik balik beberapa senarai jenama ubat batuk.

Bagi saya ini bukan kes baru.

Di negara Norway, produk ni sudah kena banned sejak 2007 lagi

Kajian pasal risiko satu bahan ni dah dikaji pada tahun 2005.

Cer lihat senarai hitam di bawah.

Mana tahu kot kot ada yang dah tertelan ke.

Kesan bahan aktif bernama pholcodine

Yang boleh bertindak balas dengan bahan digunakan semasa surgery.

Bahana menanti walaupun diambil berbulan bulan sebelum.

Akibatkan alahan teruk yang boleh undang padah.

Risiko anaphylaxis – sistem imun lepaskan banyak bahan kimia menyebabkan badan dalam keadaan ‘shock’

Ada codeine dan morfin.

Pholcodine ni fungsi dia untuk COMPRESS.

Untuk TEKAN / PENDAM refleks batuk dalam sistem saraf.

Macam belon yang diisi udara sehingga membesar dengan jayanya.

Tiup punya besar. Lepas itu ikat.

Lepas itu member yang jenis kepala masuk air dok tekan belon.

Member sebelah dah pucat, “Kang pecah belon tu boleh luruh jantung.”

Macam itulah fungsi pholcodine.

Dia tak rawat, dia cuma pendam. Tunggu masa untuk ‘meletup’

Lagi satu, kalau yang dah pernah tengok brain scan lepas makan ubat batuk.

Memang dah janji sumpah takkan beli mana mana dah produk yang ada dijual.

Saya tetap berpegang pada sumber asli.

Sumber yang tak letak benda berbahaya yang jahanamkan tubuh.

Petua rawat dan legakan batuk saya mudah sangat.

Campur hirisan bawang Holland dengan Madu Uzbekistan dalam balang

Biarkan beberapa jam sebelum diambil 1 sudu jusnya

Tujuannya keluarkan kahak. Legakan radang pada salur tekak.

Paling penting, tiada kesan buruk pada otak dan tubuh.

Hati hati lah ye.

#DrRizal

Anda Juga Mungkin Berminat

Hati-Hati! Ini 3 Bahaya Salmonella Anda Perlu Tahu

Sedikit Bekal Khasiat – 5 Khasiat Utama Daging Lembu

29 Tips Bantu Anda Cegah Risiko Pre-Diabetes!⚠️

4 Punca Sakit Kepala Lepas Memakan Daging

6 Kebaikan Mandi Air Sejuk Pada Waktu Pagi

12 Manfaat Ubi Kayu Untuk Kesihatan Ramai Jarang Tahu

Scroll to Top