in

French Fries Bersalutkan Racun Bertoksid? Apa Anda Perlu Tahu?

French fries – Gemar singgah di restoran maskot badut?

Siapa je yang tak terliur dengan French Fries yang disajikan bersama set burger daging.

Dan air bergas.

Orang cakap, tolak batu dan kayu. Semua ditelan.

Spesis kentang Russet Burbank – kentang yang digunakan oleh kedai maskot badut.

Kentang yang panjang dan tiada cela. Flawless gitu.

Hasilkan rangup di luar. Lembut di dalam.

Orang cakap, rasa French Fries ni tak sama dengan kalau beli yang frozen dekat supermarket.

Tapi siapa sangka kan cara kentang ni dilahirkan.

Sungguh mengerikan.

Lepas baca ni. Tak tahu lah nak cakap apa lagi kalau masih terliur nak makan.

SELANJUTNYA:

ADA APA DENGAN FRENCH FRIES?

racun perosak: russet burbank

Russet Burbank

Haa nilah rupa dia. Besar semacam.

Russet Burbank ni susah untuk ditanam berbanding spesis lain.

Kira macam high maintanence gitu lah.

Tuaian hasil akhir, isi kentang putih melepak tanpa sedikitpun garis halus.

Atau tompok hitam kecil.

Bahasa sains, tiada proses ‘net necrosis'.

Proses alami kebiasaan pada tumbuhan berakar seperti ubi, keledek dan kentang.

Mereka cakap, “kami takkan beli kalau kentang ni cacat!”

Fuhh! Pilih rupa sungguh.

Jadi, nak fulfil the standard lah orang putih cakap.

Apa petani yang tanam kentang ni buat?

Ini rahsia mereka.

SELANJUTNYA:

BAHAN BERTOKSIK DALAM MAKANAN SEGERA

Methamidophos

Kentang Russet Burbank tadi disembur dengan sejenis racub berbahaya dan bertoksid.

Nama pentas ‘monitor'. Nama sains, methamidophos.

Apa kejadahnya ni? Rajinkan diri Google.

Kenapa bahaya?

Sebab tukang sembur kentang ni sendiri tak akan keluar masuk dari kawasan tanaman.

Selama 5 hari berturut-turut.

Masa nak tuai, kentang ni diletakkan dalam satu kawasan terkawal seluas padang bola sepak.

Selama 6 minggu sebab nak keluarkan gas kimia tadi.

Manusia boleh pula dok ngap ngap ngap masuk dalam mulut.

Tanpa fikir kesan pada tubuh dan otak.

Produk yang digunakan di sini pun semua datang dari negara sana.

Ni bukan kentang acik acik tanam tepi tebing sungai.

Fikirkan sendiri.

SELANJUTNYA:

TIPS ELAK BELI MAKANAN MEMBAHAYAKAN KESIHATAN

 

#DrRizal

 

Leave a Reply

Tabiat Duduk Terlalu Lama: Apa Kesan Pada Otak dan Tubuh?

Tabiat Tidur Meniarap – Apa Sebenarnya Anda Perlu Tahu?