10 Khasiat Tembikai Susu (Melon) Yang Cukup Menakjubkan!

Tahukah Tuan Puan?

Melon dijuluki buah termahal dunia dengan harga mencecah RM200K sebiji!

Melon jenis apa tu? Inilah Yubari Melon dari Jepun.

KLIK UNTUK ARTIKEL PENUH

Kalau ada anxiety cuba ambil rock melon.

Ia dikenali sebagai natural anxiety reliever. Kaya vitamin A, B, C dan potassium.

Bantu stabilkan degupan jantung.

Naikkan jumlah oksigen ke otak. Kesannya tubuh dan otak lebih relaks.

Selain untuk legakan anxiety, rock melon bagus untuk:

  • Anjalkan kulit
  • Sihatkan mata
  • Lawan inflamasi
  • Cegah risiko asthma
  • Rendahkan tekanan darah tinggi
  • Cegah risiko kanser usus besar
  • Immune booster

Kalau nak kurangkan nafas dan mulut berbau.

Makan melon. Probiotik dalamnya bantu lawan bakteria jahat penyebab bau mulut.

Melon ni power yakmat. Terutama yang memang mata tak berapa ok.

Yang nak mata jadi elok dan sihat.

Especially pada geng yang dok guna handphone untuk berniaga.

Terpaksa berkepit dengan handphone atau mengadap skrin PC memanjang.

Atau anak anak yang memang kalau tak bagi pun guna handphone berjam jam.

Apa ada dalam melon ni?

Benda penting yang ada dalam melon ialah Lutein dan Zeanthin.

2 anti oksida ni penting sangat untuk kesihatan mata.

Boleh halang mata dari kerosakan.

Ada benda lain tak dalam melon ni?

Mesti ada. Contohnya selenium, beta carotene, vitamin C dan choline.

Kalau ada asthma wajiblah jadikan melon ni saka baru.

Sebab beta carotene dalam melon boleh halang asthma attack.

Juga halang dari terkena asthma.

Satu cawan melon bekalkan 3,500mg beta carotene.

Saintis kata sehari untuk orang umur 14 tahun ke atas.

Perlukan 18,000mg beta carotene!

Oh ya ada kajian juga sebut ni penting untuk kesihatan jantung.

Boleh bantu halang serangan jantung.

Lately ni kan, selalu terdengar orang yang kita kenal mati mengejut.

Selalu dikata kena serangan jantung. Muda muda lagi pulak tu.

Kalau ada isu dengan sembelit, fiber dari melon boleh bantu.

Kalau nak naikkan fokus, choline dalam melon boleh bantu.

Kalau rasa malas nak minum air asyik nak ke tandas, boleh cuba melon.

Kandungan air dalam melon tinggi.

Bagi hidrasi pada tubuh. Kurangkan sikit lawatan ke tandas tu.

Bab vitamin ni, melon ada vitamin C yang tinggi.

Bagus sangat untuk bantu tubuh hasilkan kolagen.

Kita pun tahu yang kolagen ni penting untuk kulit anjal dan mudakan kulit.

Nak makan pun senang saja. Potong ala ala potong tembikai .

Tak perlu nak buang kulit macam kulit mangga tu.

Saya kalau jumpa melon memang wajib beli.

Sebab nutrisi dalam melon cover otak, mata, jantung, usus, dan organ terbesar manusia iaitu kulit.

Powerkan. Bolehlah try kalau jumpa.

 

#DrRizal #Neuroversiti #melon

Anda Juga Mungkin Berminat

29 Makanan Kaya Kalsium Untuk Tulang Kuat

Bagaimana Cara Kenalpasti MSG Dalam Makanan?

6 Makanan Tingkatkan Sistem Imun Segera

Pengganti Gula Putih Untuk Kesihatan

6 Tips ‘Post Raya Cleanse’ Untuk Tubuh Langsing

10 Tips Jadikan Biskut Raya Rendah Kalori!

Scroll to Top