8 Kebaikan Jagung Selain Gluten-Free

Nampak jagung kuning cantik tu. Rangup dan manis.

Jagung ni dijadikan dalam tu ada 3 fiber penting:

hemicellulose cellulose lignin

BACA 8 KEBAIKAN TOMATO RAMAI TAK TAHU

 

Jagung juga memang melimpah dengan protein bernama zeins.

Ingat setakat tu saja. Ada lagi nutrisi jagung ni.

Ada juga ada vitamin penting untuk OTAK dan hypertension.

Antaranya manganese, magnesium, copper, vitamin B3,B6 dan B9.

 

Juga ada dalam dark chocolate dan ginkgo biloba.

Yang tak mahu kepala serabut.

Mahu tingkatkan prestasi OTAK. Mahu tingkatkan FOKUS.

Apakata ambil Dark Chocolate Vegan OCOC?

Mata ada rasa berpinar kelabu tak?

Dalam jagung ada anti oksida carotenoid yang power.

Iaitu Zeaxanthin dan Lutein.

Penting sangat untuk sihatkan mata.

Cegah risiko macular degeneration – penglihatan merosot

Boleh akibatkan vision loss (buta)

BACA 7 KEBAIKAN LUARBIASA VITAMIN A

Cara nak buat pun senang. Stim sahaja.

Anemia kebiasaan serang orang wanita berbanding lelaki.

Lagi lagi kalau tubuh kurang iron dan folat.

Wanita lagi mudah kena sebab apa?

Tubuh mereka lebih banyak hilang dua zat ni sewaktu hamil dan datang bulan

Jagung ni Tuhan jadikan tinggi iron dan folat.

Cuma tinggal berdamping saja dengannya.

BACA 14 KEBAIKAN CAPSICUM SELAIN KAYA FOLAT

 

Kalau bab gluten-free semula jadi. Jagung lah salah satunya.

Walaupun protein dalam gluten dipanggil ‘corn gluten’.

Tapi tak datangkan bahaya terutama bagi penyakit Celiac.

Bagi yang mencari post-workout snack.

Boleh jadikan jagung peneman. Jagung bakalkan sumber energi.

Dan buatkan perut kenyang lebih lama.

Rendah GI pula tu.

Ini semua hasil kajian yang direkodkan:

Inter. Journal of Current Microbiology & Applied Sciences tahun 2020.

Tahu tak, chia seeds dan kacang kuda (chickpeas) juga masuk kategori makanan gluten free!

Kini Snek Sihat Chickpeas OCOC boleh didapati.

KLIK DI BAWAH

Anda Juga Mungkin Berminat

8 Kesan Dehidrasi Pada Otak

Apa Jadi Dekat Otot Jika Tak Bersenam?

Trauma Dan Kesannya Pada Otak

5 Fungsi Warna Pada Buah Dan Sayur

8 Makanan Penyebab Kahak Berlebihan

8 ‘Kebaikan’ Kurang Fiber Dalam Diet Harian

Scroll to Top