in ,

12 Manfaat Kuaci

Selalu bila sebut makanan ringan, mesti makanan itu adalah kategori tidak sihat.

Daripada dok makan Skittles tu lebih baik makan kuaci.

Pernah lihat? Pernah rasa? Pernah kunyah?

Kuaci adalah makanan ringan penuh nutrisi.

Time tengok TV. Atau sambil buat kerja boleh lah mengudap kuaci.

Kalau boleh, ambil yang unsalted. Slightly roasted. Beli yang dah dibuang kulit.

Kalau ambil yang processed tu tak jadi apa. Selalu dia letak garam dalam tu. Khasiat sikit.

Khasiat sama power dengan walnut dan badam.

Tapi dua ni mungkin harganya agak mahal. Tapi kuaci ni harga mampu milik.

Apa kebaikan kuaci ni?

Mee Kari Nyonya OCOC kini KEMBALI LAGI! Stok TERHAD ye!

Berminat? KLIK DI SINI

Kaya Protein

Kuaci ni ada tinggi protein. Dan juga tinggi lemak sihat.

Lemak sihat, protein dan fiber.

Trio yang mainkan peranan penting untuk rasa kenyang lama.

Ikut kajian dalam jurnal Plants pada tahun 2021,

Kuaci sangat bernutrisi tinggi dengan kadar protein sebanyak 33.85%.

Lipid sebanyak 65.42% dan 18 elemen mineral.

Kuaci kering ada protein antara 20% dan 40%.

Walaupun punyai kandungan lysine rendah.

Kuaci ada 20 jenis amino acid yang penting untuk pembaikian otot.

Sebab itulah GRANOLA BAR OCOC adalah snek ideal untuk mereka yang ingin jaga pemakanan.

Salah satu bahan dalamnya iaitu kuaci bantu muscle recovery.

Bagi kenyang lebih lama. Serta elak craving makanan manis

Kaya Antioksidan

Walaupun kecil tapi kuaci ni kaya dengan antioksidan.

Penting untuk lindungi sel tubuh daripada radikal bebas.

Penyebabnya termasuk sinaran UV, pencemaran udara.

Semua ni akibatkan risiko tinggi untuk terkena penyakit.

Kuaci tinggi antioksidan iaitu manganese, vitamin E dan chlorogenic acid.

Antioksidan lain termasuk ferulic acid, caffeic acid, rosmarinic acid, myricetin dan rutin.

Kuaci panggang tanpa garam juga adalah snek gluten-free. Dan sodium-free.

Sesuai untuk yang sedang berdiet.

Kuaci adalah daripada bunga matahari. Dijuluki sebagai makanan ‘sun protection'.

Immunity Booster

Kenapa kuaci dikenali sebagai immunity booster?

Terima kasih kepada kandungan fosforus, magnesium, vitamin B6, zin.

Selenium, vitamin E serta elemen tumbuhan dalamnya.

Ikut kajian dalam jurnal Diet Immunology oleh Tokyo Medical University Hospital pada tahun 2021.

Mereka ni bersifat anti-radang.

Lindungi sel dan bahagian badan daripada inflamasi, alergi dan kuman berbahaya.

Inflamasi kronik adalah punca utama pada penyakit kronik.

Elemen tumbuhan seperti flavonoid dalam kuaci bantu redakannya.

Kajian mendapati,

Mereka yang ambil kuaci 3 ke 5 kali dalam seminggu menunjukkan risiko lebih rendah untuk terkena arthritis dan sakit sendi.

Brain Booster

Kuaci ni punyai kesan sama dengan kacang cerdik pistachio.

Serta kacang lain seperti gajus, badam dan walnut yang cukup terkenal sebagai snek untuk OTAK.

Kuaci ada sejenis vitamin B iaitu thiamine.

Bantu tingkatkan memori dan fungsi kognitif OTAK.

Bantu tingkatkan daya fokus.

Paling penting, harga kuaci tidak semahal harga badam, walnut ataupun pistachio.

Sebab itulah GRANOLA BAR OCOC dihasilkan. Bukan saja padat dengan kuaci tapi juga kaya

  • 80% dark chocolate
  • Oat bakar
  • Madu asli
  • Badam panggang
  • Chia seeds
  • Ekstrak vanila
  • Kranberi kering

Kuaci juga ada trytophan. Bantu hasilkan neurotransmitter penenang iaitu serotonin.

Detoks Usus

Salah satu kunci utama utama buang toksin dalam badan.

Adalah dengan amalkan diet tinggi fitonutrien.

Fitonutrien bantu,

  • Lancarkan fungsi sistem imun.
  • Menyahtoksik karsinogen.
  • Lindungi sel dan DNA.
  • Kurangkan keradangan.
  • Perlahankan kadar pertumbuhan beberapa sel kanser.

Apa lagi 17 makanan tinggi fitonutrien? BACA DI SINI

Kuaci adalah underrated superfood. Pasarannya tidaklah seluas kacang lain.

Kuaci ada polyphenols. Kulit kuaci ni bantu lindungi kandungannya.

Selain fiber untuk tahan kenyang lebih lama.

Kuaci ni juga cukup terkenal dengan kandungan magnesiumnya yang tinggi.

Magnesium ada keupayaan untuk singkirkan kuman dan bakteria.

Yang membentuk toksin dalam badan.

Magnesium juga ada ciri menenangkan saraf.

Detoks Kulit

Kuaci bersifat antibakterial dan antifungal.

Ada protective fatty oils iaitu oleic acid dan linoleic acid. Ada sesamol.

Kuaci juga punyai kandungan zink dan vitamin E yang tinggi untuk lindungi sel kulit.

Bantu elak jangkitan kulit seperti jerawat.

Bantu cerahkan kulit daripada bintik gelap.

Oleic acid dan linoleic acid juga bantu pembentukan kolagen.

Bantu perlahankan penuaan dan redakan ruam merah.

Apa lagi makanan bantu perlahankan penuaan? BACA DI SINI

Elak Penyakit Kardiovaskular

Kuaci dinikmati kerana rendah lemak tepu. Punyai 0% lemak trans.

Dan tinggi lemak poli dan mono tidak tepu.

Salah satunya linoleic acid.

Badan guna linoleic acid untuk hasilkan hormon yang bantu stabilkan tekanan darah.

Bagi mengelakkan tekanan darah tinggi.

Bantu halang enzim penyebab saluran darah tersumbat.

Kandungan magnesium dalam kuaci juga bantu rendahkan tekanan darah.

Kuaci adalah antara makanan dengan kandungan vitamin E paling tinggi.

Penting untuk hasilkan progesteron.

Khusus untuk wanita yang ada masalah kesuburan.

Vitamin E mampu ‘detoks' lebihan estrogen agar paras progesteron meningkat.

Ingin tahu lebih lanjut? BACA DI SINI

Rendahkan Kolesterol

Kuaci kaya dengan oleic dan linoleic acid. Serta rendah lemak tepu dan garam.

Magensium, potassium dan fiber bantu stabilkan paras kolesterol dalam badan.

Singkirkan lebihan kolesterol jahat.

Kajian dalam Iowa Women's Health Study mendapati,

Memakan makanan tinggi vitamin E dikaitkan dengan risiko rendah terkena serangan strok.

Selenium dan copper dalam kuaci bergabung dengan antioksidan untuk lindungi sel daripada kerosakan.

Yang boleh akibatkan penyakit jantung.

Yang ada masalah arrhythmia. Iaitu degupan jantung tak selari. Kuaci boleh bantu atasinya.

Salah satu makanan untuk relaks. Boleh didapati dalam Granola Bar OCOC

Rendahkan Risiko Kanser

Tahu tak hampir 90% kandungan lemak dalam kuaci adalah jenis lemak yang bantu rendahkan risiko terkena penyakit jantung.

Punyai sterol yang berpotensi cegah sel kanser payudara.

Kesan anti-inflamasi dalam kuaci bantu lawan kanser kolon dan prostat.

Polyphenols dalam kuaci seperti caffeic acid, ferulic acid dan chlorogenic acid adalah antioksidan berciri anti-mutagenic.

Yang boleh sekat aktiviti radikal bebas.

Sunflower trypsin inhibitor (SFT1) iaitu sejenis gegelang protein.

Dalam bentuk aslinya mampu sekat enzim kanser payudara.

Walaupun rawatan kanser jauh lebih kompleks.

Kuaci boleh dijadikan snek alternatif untuk cegah pembentukan kanser.

Mesra Anemia

Masalah kurang zat besi ni lebih biasa dihadapi oleh kaum wanita.

Kuaci adalah sumber zat besi yang bagus.

1 cawan kuaci (lebih kurang segenggam) menyediakan 47% dari keperluan zat besi harian.

Tahu tak bahawa dark chocolate 70% dan keatas juga merupakan sumber zat besi yang bagus contohnya minuman Coco OCOC dan Vegan OCOC.

Nak lagi senang, ambil Granola Bar OCOC yang sudah dilengkapi dengan kuaci dan juga,

  • 80% dark chocolate
  • Oat bakar
  • Madu asli
  • Badam panggang
  • Chia seeds
  • Ekstrak vanila
  • Kranberi kering

Kuaci juga mampu kawal selera makan dan elak craving makanan manis dan tinggi garam.

Apa lagi 20 makanan kaya zat besi? BACA DI SINI

Mesra Diabetes

Ikut kajian, kuaci dengan flaxseeds berpotensi rendahkan paras glukosa untuk cegah diabetes.

2 jenis komponen bioaktif iaitu chlorogenic acid dan secoisolariciresinol diglucosoid.

Berperanan dalam rawatan insulin resistance.

Kajian mendapati mereka yang ambil 30g kuaci setiap hari.

Menunjukkan penurunan sebanyak 10% dalam masa 6 bulan.

Kuaci juga perlahankan tempoh makanan dihadam.

Sekaligus melepaskan glukosa secara perlahan. Elak gula naik mendadak.

Kuaci juga kaya magnesium. Nutrien yang sukar didapati dalam sumber tumbuhan.

Bantu rendahkan risiko terkena diabetes type 2.

Turunkan Berat

Kuaci kaya lemak poli tak tepu. Sejenis lemak sihat.

Bantu kurangkan lemak perut. Penyebab boroi. Kurangkan inci pada pinggang.

Pantothenic acid dalam kuaci bantu bakar lemak, karbohidrat dan protein jadi tenaga.

Sumber fiber bagus untuk galakkan pencernaan sihat.

Kuaci bantu perut tahan kenyang lebih lama dan cegah perasaan ingin mengudap bukan-bukan.

Granola Bar OCOC juga adalah pilihan sihat rakyat Malaysia sebagai snek diet.

Bila makan, satu petak kecil jer. Boleh rasa padu rasa cacao.

Bukan saja untuk maintain berat ideal tapi bagus untuk OTAK.

Tak guna gula putih. Kenapa? BACA DI SINI

Untuk proses menghafal dan mengingat. Aktifkan Temporal Lobe. 

Jadi lepas ni, jom berkacang lah kita.

.

.

.

P/S:

Sekarang ni tengah ada promo PAYDAY SPECIAL!

SAH bermula 25 Julai sehingga 31 Julai ini sahaja.

Apa KOMBO yang ditawarkan kali ini?

PAYDAY SPECIAL

PAYDAY SPECIAL

PAYDAY SPECIAL

 

#DrRizal

Leave a Reply

10 Resipi Mudah Guna Susu Kambing

17 Kebaikan Air Lemon Ramai Tak Tahu