7 Kebaikan Makan Labu Kuning (Pelindung Sel Imun)

1. Turunkan Tekanan Darah Tinggi

Sebut pasal labu kuning atau dipanggil pumpkin.

Orang putih buat jadi dekorasi Halloween.

Tahu tak labu kuning ni tinggi kandungan potassium.

Bantu kawal tekanan darah.

Potassium juga bantu kuatkan tulang.

Biji labu juga berkhasiat tinggi.

Dan rendahkan risiko terkena diabetes.

BACA 6 Manfaat Grapefruit Di Sebalik Pahit Kulit

2. Boost Sistem Imun Tubuh

Labu kuning ni warnanya kuning oren.

Terima kasih kepada kandungan tinggi beta-carotene.

Yang akan ditukar kepada vitamin A.

Bekalkan 245% keperluan harian vitamin A.

Vitamin A penting untuk sistem pertahanan tubuh.

Bukan hanya untuk kesihatan mata.

BACA 7 Kebaikan Vitamin A Untuk Tubuh

3. Menguatkan Tulang

Labu kuning tinggi zink dan magnesium.

Tingkatkan bone density.

Bantu penyerapan kalsim secara optimal.

Cegah risiko tulang rapuh / osteoporosis.

Cegah risiko mudah tercedera.

Semasa buat aktiviti fizikal seperti bersenam.

BACA 21 Khasiat ‘SuperVeggie’ Salad Romaine

4. Mengempiskan Perut

Labu kuning bantu kawal nafsu makan.

Terima kasih kepada kandungan serat tinggi.

Biji labu juga tinggi protein.

Untuk tahan kenyang lebih lama.

Elak rasa nak makan makanan bergula.

Yang nak bakar lemak perut tu boleh masukkan dalam diet.

BACA 9 Manfaat MCT Oil Apabila Diamal Setiap Hari

5. Baiki Kualiti Tidur

Siapa sangka labu kuning sumber tinggi trytophan.

Trytophan ditukar kepada serotonin.

Hormon tenang, gembira dan relaks untuk tidur lena.

Juga ada dalam biji labu.

Boleh lah mula berdamping dengannya.

BACA Nak Makan Apa Untuk Tidur Nyenyak?

6. Soothe Kulit

Labu kuning tinggi alpha hydroxy acid.

Berupaya pecahkan sel kulit mati.

Selain kaya vitamin A dan vitamin C.

Untuk atasi garis halus pada mata, tepi bibir dan dahi.

Beta carotene boost kolagen.

Lindungi dari kerosakan sinar UV.

Baikpulih pigmentasi kulit yang tak sekata.

BACA 11 Kelebihan Dragonfruit Ramai Terlepas Pandang

7. Baik Untuk Jantung

Kandungan potassium tinggi.

Bantu lindungi kekuatan otot jantung.

Stabilkan degup jantung.

Labu kuning juga ada ‘cancer-fighting’ carotenoid.

Cara nak makan pun simple.

Boleh stim saja dan makan begitu sahaja.

Atau buat pengat labu guna santan dan Gula Kelapa 100% organik.

Tambah beberapa helai daun pandan.

Memang merecik habis!

Anda Juga Mungkin Berminat

Hati-Hati! Ini 3 Bahaya Salmonella Anda Perlu Tahu

Sedikit Bekal Khasiat – 5 Khasiat Utama Daging Lembu

29 Tips Bantu Anda Cegah Risiko Pre-Diabetes!⚠️

4 Punca Sakit Kepala Lepas Memakan Daging

6 Kebaikan Mandi Air Sejuk Pada Waktu Pagi

12 Manfaat Ubi Kayu Untuk Kesihatan Ramai Jarang Tahu

Scroll to Top