8 Makanan Penyebab Kahak Berlebihan

Tekak berlendir? Berkahak? Kahak degil susah keluar?

Cuba check pemakanan anda.

Ada sesetengah makanan yang boleh sebabkan TRIGGER.

Akibatkan penghasilan mukus berlebihan.

 

1. ROTI PUTIH

Kajian dapati, mereka yang makan roti putih lebih 2 keping setiap hari

Punyai risiko lebih tinggi alami masalah kahak tebal

Sukar dibuang. Ganggu pernafasan.

Yang ada asthma hati hati.

Kerap ambil roti putih boleh trigger simptom asthma.

 

2. DAGING BERPROSES

Yang gemar makan sosej bakar. Nuget dan meatball goreng.

Kajian dapati, kerap makan makanan dalam bentuk daging berproses

Yang telah ditambah pengawet, perisa, pewarna dan perasa tiruan

Boleh akibatkan chronic obstructive pulmonary disease (COPD)

COPD ni sukarkan pemakan untuk bernafas.

Setiap 10g diambil, maka risiko naik sebanyak 7%

Side effect COPD ni ialah penghasilan mukus berlebihan.

 

3. GULA PUTIH

Gula putih ni dah lah tak bagus untuk kesihatan.

Gula putih juga boleh terukkan lagi demam selesema, batuk.

Sinus, hidung berair dan kahak.

Walaupun ambil sedikit saja.

Tapi bayangkan kalau sedikit itu diambil hari demi hari.

Sama juga dengan susu pekat.

Susu sejat cair juga dalam kategori sama.

4. SUSU HAIWAN

Susu haiwan juga didapati boleh tebalkan mukus.

Disebabkan kandungan lemak semula jadi yang ada dalam susu.

Jadi, kalau batuk berkahak tu.

Elakkan dulu minum susu. Boleh ganti dengan plant-based milk

Impak berbeza bergantung pada individu.

Sebaiknya, perbanyakkan minum air putih suam.

 

5. MAKANAN SEGERA

Tak dinafikan.

Fastfood ni bukan kena elak waktu tak sihat.

Tapi kena elak terus. Buang dari dalam senarai diet harian.

Makanan ini bahayakan usus.

Apabila terlalu kerap memakan makanan segera.

Dalam fastfood diletak banyak pengawet, perasa, pewarna dan perasa.

Ada Propylene glycol, Tertiary butylhydroquinone (TBHQ), Potassium Bromate

Ia bahan bertoksik yang ada dalam bahan luntur, pembinaan.

Semua ni menjadi toksin dalam tubuh.

Menggalakkan pertumbuhan sel-sel kanser.

Arteri tersumbat dek pengumpulan lemak kolesterol. 

Antara 4 makanan tinggi kolesterol perlu elak.

 

6. AIR SODA

Kajian dapati, air soda yang diminum setiap minggu tingkatkan risiko asthma sebanyak 21%

Yang tiada pun boleh kena risiko ada asthma.

Soda juga minuman sangat tinggi gula tambahan.

Menjemput kencing manis dan hypertension.

BACA 21 BAHAYA ‘ENERGY DRINKS’ RAMAI TAK TAHU

7. MAKANAN TINGGI HISTAMINE

Yang ini pun kena hati hati ye.

Makanan tinggi histamine seperti keju, jeruk, makanan bertapai.

Sebaiknya elak kalau tekak berkahak.

Sebab histamine rangsang lebih banyak penghasilan mucus glycoprotein

 

8. SODIUM

Garam penting untuk tubuh.

Tapi pada kuantiti sedikit sahaja. Sehari tak lebih 1 sudu teh.

Garam sebabkan inflammation dalam tubuh.

Tubuh boleh membengkak (swelling).

Bila swelling, lebih banyak mukus terhasil sebagai ‘natural defence mechanism

Anda Juga Mungkin Berminat

Hati-Hati! Ini 3 Bahaya Salmonella Anda Perlu Tahu

Sedikit Bekal Khasiat – 5 Khasiat Utama Daging Lembu

29 Tips Bantu Anda Cegah Risiko Pre-Diabetes!⚠️

4 Punca Sakit Kepala Lepas Memakan Daging

6 Kebaikan Mandi Air Sejuk Pada Waktu Pagi

12 Manfaat Ubi Kayu Untuk Kesihatan Ramai Jarang Tahu

Scroll to Top