in , ,

Petua Rahsia Untuk Otak Cantik Badan Lentik? Amalkan 9 Tips Ni!

Petua rahsia untuk otak cantik badan lentik?

Senang jer.

Amalkan 9 tips ni. Memang efektif. Bahan senang dapat.

Paling penting, selamat untuk guna.

Petua Rahsia: Santan

Andai selera terbantut. Andai mahu tubuh kebal dari virus dan bakteria.

Kena rajin rajin ambil santan kelapa.

Dalam santan ada lauric acid.

Bantu halang jangkitan kuman.

Antiulser. Antiradang dan antikulat. Bantu bakar lemak.

Akibatnya, perut meleper. Kenyang lebih lama.

Baca MEE KARI NYONYA OCOC

tips rahsia: antan

Dark Chocolate

Dalam ni ada trytophan.

Tryptophan yang diambil akan convert kepada hormon serotonin.

Hormon ni beri impak pada tidur, cara fikir dan mood.

Dari serotonin, akan tukar kepada melatonin.

Iaitu hormon tidur.

Ni tips rahsia saya apabila sibuk.

Saya minum je secawan dark chocolate VEGAN OCOC.

Paling mudah.

Ada yang kata minum ni memang nyenyak betul tidur.

Untuk snek, saya ambil Granola Bar OCOC.

Baca 10 RESIPI GUNA COCO OCOC

petua rahsia: trytophan

Tips Rahsia: Limau Kasturi

Limau kasturi kecil, tapi boleh halang food poisoning.

Kandungan utama seperti flavonoid.

Ada kuasa anti-biotik. Boleh halang keracunan makanan.

Ada anti-inflamasi, antiviral dan anti-bakterial.

Antara simptom seperti:

Keracunan makanan ni boleh jadi banyak sebab.

Kalau makanan berproses, suspek ialah bakteria campylobacter.

E.coli dalam makanan mentah yang tak masak.

Norovirus dalam makanan laut yang tak masak.

Salmonella contoh pada telur.

Sifat asidik bantu bunuh virus, parasit dan bakteria.

Baca 10 KELEBIHAN LIMAU KASTURI

limau kasturi

Flaxseed

Yang ada masalah selulit. Ambil flaxseed.

Khasiat lebih kurang dengan salmon dan tuna.

Tinggi lemak omega-3.

Uniknya, ada lignan.

Sejenis bahan seimbangkan hormon oestrogen.

Hormon ni berkait dalam proses selulit.

Lagi tinggi oestrogen, lagi senang selulit timbul.

Flaxseed juga rangsang kolagen. Untuk kulit lebih tegang.

Baca MENGHILANGKAN SELULIT DENGAN 7 MAKANAN INI

flaxseed

Petua Rahsia: Barli

Bantu cegah risiko terkena batu karang.

Sebab tinggi fiber. Khususnya beta-glucan

Pernah dengar?

Juga bantu turunkan jumlah kolesterol jahat.

Yang gula dalam darah tinggi tu kena damping dengan barli.

Bantu stabil balik.

Ambil barli secara berkala bantu kurangkan lemak viseral.

Hidden fats yang menyelimuti organ dalaman.

Saya amalkan Barley Flakes OCOC.

Untuk waktu pagi yang bertenaga.

Baca BUAH UNTUK IBU MENGANDUNG: INI 11 BUAH YANG PERLU DIAMBIL

barli

Serai

Elok untuk urinary tract infection (UTI).

Serai ada sifat diuretik.

Keluarkan lebihan air dari tubuh kita. Juga buang toksin.

Terima kasih pada asid sitrik yang ada dalam serai.

Bantu stabilkan paras pH dalam saluran pundi kencing.

Sekaligus halang bakteria dari lepak dan membiak di situ.

Ada serai, halia dengan madu? Kalau ada boleh jalan terus.

  • 4 batang serai (diketuk)
  • 3 inci halia (diketuk)
  • Air 1 liter
  • 2 sudu besar madu atau gula kelapa
    Optional – lemon

Rebus halia dan serai bersama 1liter air.

Setelah mendidih dan bertukar warna. Tutup api. Biarkan seketika.

Masukkan madu atau gula kelapa. Kacau.

Siap untuk diminum.

Elok untuk sakit tekak. Redakan radang.

Ada anti oksida redakan flu, batuk atau selesema.

Redakan period pain untuk wanita.

Baca KHASIAT BUNGA TELANG SERTA 8 FAKTA MENARIK YANG PATUT DIKETAHUI

Tips Rahsia: Bawang Putih

Saya dulu dulu pun kaki bersin.

Tapi lepas amal ni, hilanglah bersin bersin.

Ni petua tradisional Cina.

1) Ambil 3-4 ulas bawang putih. Buang kulit. Hancurkan.

2) Masukkan 2 cawan air dalam periuk. Panaskan sampai nampak wap mula naik. Masukkan bawang putih.

3) Ambil tuala kecil. Letak atas kepala atau over kepala. Letakkan muka atas air yang dah berwap.

4) Sedut bau yang keluar dari wap tu.

Bawang yang dah diketuk tu akan keluarkan allicin.

Bahan lain pun keluar juga. Geng ni lah yang akan hilangkan jangkitan.

Paling best lendir akan keluar. Boleh bernafas dengan lapang.

Baca BUNGA CENGKIH SERTA 9 KHASIATNYA UNTUK SIHAT SEMULA JADI

garlic

Air Kelapa Muda

Haus? Cirit-birit? Sembelit? Perut kembung?

Semua ni boleh diatasi dengan air kelapa.

Pekena pula air kelapa muda.

  • Rendah lemak
  • Bebas kolesterol
  • Sumber fiber

Ni satu tips untuk kolesterol, darah tinggi, kencing manis dengan batuk.

Perah sebiji limau kasturi dalam sebiji kelapa.

Letakkan kelapa tadi di atas dapur. Masak sekejap.

Kemudian minum. Amal 2 kali seminggu.

Baca AIR MANIS SEMULA JADI: INI 11 KEBAIKAN MINUM AIR KELAPA MUDA

air kelapa

Pes Kentang

Kentang ni elok untuk kurangkan dark spots.

  1. Kisar 2 biji kentang.
  2. Campur dengan madu dan jus perahan limau kasturi atau lemon.
  3. Sapu pada kulit selama 20 minit.

Yang ni buat sekali seminggu.

Kentang elok untuk kulit kering dan menggelupas.

Redakan radang penyebab jerawat. Bekalkan kelembapan pada kulit.

Paling penting tak hakis kulit muka.

Kulit pun lebih cerah dan glowing.

 

#DrRizal

Leave a Reply

Perbezaan Minyak Kelapa, MCT Oil dan Minyak Kelapa Dara

Pantang Larang Ibu Hamil: Ini 8 Bahaya Makanan Perlu Dielak