in

Khasiat Bunga Telang Serta 8 Fakta Menarik Yang Patut Diketahui

Khasiat bunga telang serta 8 fakta menarik yang patut diketahui.

Pernah lihat?

Bunga telang ni sinonim sebagai bunga nasi kerabu.

Juadah yang cukup dikenali di negeri Pantai Timur iaitu Kelantan.

Pernah makan?

Mesti perasan kan warna nasi kerabu seakan akan biru muda.

Khasiat Bunga Telang: Redakan Sakit Badan

Orang tua dulu dulu sedar akan manfaat bunga telang ni.

Yang ada masalah perut kembung.

Amat elok untuk minum teh bunga telang.

Boleh surutkan bengkak.

Kalau sakit sendi, boleh minum teh bunga telang.

Sekali gus redakan sakit badan.

Migrain dan bengkak akibat luka.

Dan sakit kepala.

Bunga telang ada sifat anti inflamasi.

Kepala kerap berdenyut? Apakata cuba makanan ni? BACA DI SINI

pokok bunga telang

Rendahkan Tekanan Darah Tinggi

Khasiat bunga telang untuk kawal tekanan darah.

Bantu lebarkan saluran darah.

Juga bantu kencing lawas bagi yang ada masalah kerap kencing.

Atau masalah sukar kencing.

Yang ada diabetes juga boleh amal minum teh bunga telang.

Bantu kawal glukosa.

Serta bantu baiki penglihatan kabur.

Makanan lain termasuk nanas dan paku midin.

Apa jenis makanan anti diabetes? BACA DI SINI

air bunga telang

Manfaat Bunga Telang: Baik Untuk Kulit

Bunga telang ni kaya dengan anti oksida.

Kalau perasan, orang Cina suka amal minum teh ni.

Apa kesan pada kulit?

Perlahan proses penuaan. Cegah premature aging.

Dan baiki tekstur dan tona warna kulit.

Kerana ada vitamin A,C,E.

Tiga ni bantu baik pulih dinding kulit.

Apalagi makanan bantu penuaan sihat? BACA DI SINI

detoks bunga telang

Pewarna Organik

Bunga telang ni juga banyak digunakan untuk hasilkan warna.

Contoh macam di Kelantan.

Mereka guna ekstrak bunga telang untuk berikan warna pada nasi kerabu.

Bunga telang direbus untuk dapatkan warna.

Warna biru ni tanda ada anti oksida.

Ini tips nak pastikan nasi bunga telang ni berderai dengan cantik.

  1. Basuh beras.
  2. Masukkan pewarna, daun limau purut, garam dan minyak.
  3. Kacau biar sebati.

Minyak tu fungsinya nak kasi nasi berderai elok.

Dan tak pecah perut.

Apa sumber yang boleh dibuat sebagai pewarna natural? BACA DI SINI

nasi kerabu

Manfaat Bunga Telang: Bantu Masalah Haid

Teh bunga telang adalah petua tradisional.

Digunakan untuk rawat masalah haid tak teratur.

Serta masalah keputihan (leucorrhoea).

Dalam bunga telang juga ada flavonoid. Seperti dalam dark chocolate.

Ejen anti-radang untuk sistem imun.

Teh bunga telang ada pH 8.4.

Dijuluki natural alkaline water.

Kenapa Granola Bar OCOC menjadi kegilaan ramai? BACA DI SINI

kek

Mood Booster

Bunga telang ada sifat nootropic.

Tingkatkan fungsi kognitik OTAK. Ada ciri menenangkan.

Bagus untuk relakskan saraf dan kawal hormon.

Redakan anxiety dan stres.

Juga digunakan untuk rawatan epilepsi.

Kurangkan keterukan yang dialami.

Paling menarik, airnya boleh tukar warna.

Macam litmus paper masa kajian sains di sekolah.

Apabila campur dengan lemon, warna biru akan bertukar pink.

Dengan buah roselle. Warna tukar jadi magenta.

Tahu tak durian juga adalah makanan naikkan mood? BACA DI SINI

teh bunga lemon

Manfaat Bunga Telang: Lancarkan Sistem Usus

Anti oksida dalam bunga telang termasuk catechin dan flavonoid.

Bantu relakskan otot perut.

Punya sifat anthelminthic. Elak cacing dalam usus.

Bila sistem usus lancar.

Berat makin kurang. Kulit makin glowing.

Tak perlu tempek macam macam produk.

Makan suplemen itu ini.

Mudah jatuh sakit? Cuba 21 superfood ini! BACA DI SINI

penkek

Redakan Demam

Warna biru tanda ada anthocyanin.

Bahan sama dalam buah beri seperti ceri, beri biru dan blackcurrant.

Nak redakan demam? Minum teh ni.

Ni paracetamol natural. Ada sifat anti-pyretic.

Di mana saluran darah di bawah lapisan kulit dilebarkan.

Udara akan sejukkan darah.

Kerana aliran darah jadi lebih lancar.

Juga diuretik.

Toksin disingkirkan melalui air kencing.

 

 

P/S:

Berminat untuk dapatkan produk OCOC?

Boleh dapatkannya di bawah ni:

MCT OIL OCOC

COCO VEGAN OCOC

GRANOLA BAR OCOC

GULA KELAPA OCOC

MADU UZBEKISTAN OCOC

 

#DrRizal

Leave a Reply

Air kelapa muda

Air Manis Semula Jadi: Ini 11 Kebaikan Minum Air Kelapa Muda

10 Rahsia ‘Ratu Elizabeth II’ Panjang Umur