in

‘Kitchen Hacks’ – 12 Petua Patut Tahu Untuk Sihat Alami

‘Kitchen Hacks' Tuan Puan patut tahu untuk kebaikan sekeluarga.

Ada banyak petua guna sumber natural.

1) Kena Sengat Lebah?

Kalau kena gigit serangga lebah tebuan.

Ni petua semula jadi legakan bengkak dan sakit serta elak jangkitan.

1. Apple cider vinegar

Campurkan apple cider vinegar dengan jus lemon

Sapu pada tempat kena gigit.

Bantu kurangkan sensasi sakit akibat sengatan.

2. Bawang putih

Tumbuk sekali dengan halia. Lumurkan

Halia ada ciri antiradang untuk kurangkan rasa sakit pedih.

Bawang putih ada ciri antimikrobial untuk elak jangkitan

Sekarang ni musim hujan ribut. Air bertakung.

Ideal untuk nyamuk membiak.

Kalau kena gigit banyak nyamuk. Ni petua paling efektif.

Pelik tapi benar.

3. Kulit pisang

Guna kulit pisang yang belah dalam tu.

Sapu pada tempat kena gigit.

Ciri anti-inflammatory dalam kulit pisang bantu hilangkan kesan gigitan

home hacks tebuan

2) Kolesterol Tinggi?

Bukan mengopi. Bukan mengeteh.

Tapi pagi ni menyengkih

Kitchen hacks paling mudah turunkan kolesterol tinggi.

1. Masukkan 1 sudu teh serbuk cengkih dalam 1 gelas air suam.

2. Boleh juga letak serbuk kayu manis.

3. Minum setiap pagi.

Kalau nak rebus pun boleh.

Cengkih bantu kawal kolesterol

Elak kolesterol naik mendadak.

Bantu boost fungsi insulin untuk diabetes.

Air cengkih juga legakan kembung perut

Buang toksin dalam badan dengan keluarkan radikal bebas.

home hack cengkih

3) Cara Pilih Salmon?

Jangan bangga dulu bila dapat order atau beli salmon.

Tengok warna dulu. Ini home hack pilih ikan

Kalau warna oren macam belah kiri, tu salmon bela.

Wild salmon warna kemerahan macam gambar belah kanan tu.

Apasal tak ok ke kalau bela?

Salmon bela ni diberi makan palet. Ada macam macam dalam palet.

Antaranya poultry poo

Boleh lah search tengok apadia tu poultry poo.

Bila bela, salmon duduk dalam kontainer sempit.

Banyak penyakit bila duduk dalam tempat crowded ni.

Antaranya sea lice.

Jadi pandai pandailah tengok salmon tu kalau nak beli.

BACA: INI PETUA PILIH IKAN SEGAR BEBAS BAHAN KIMIA!

4) Nak Bagi Pastri Tahan Lama?

Nak tahu petua untuk panjangkan jangka hayat kek, biskut dan pastri?

Jawapannya guna olive oil

Spesifiknya lagi gantikan butter dengan olive oil.

Separuh dari jumlah asal butter sebab olive oil ni ada bau dan rasa yang kuat.

Kenapa olive oil?

Vitamin E yang banyak bantu kekalkan kesegaran selepas dikeluarkan dari oven

Olive oil banyak guna untuk mengawet.

BACA: INI 5 JENIS OLIVE OIL ANDA PATUT TAHU!

Olive oil juga elok untuk bibir kering gelupas.

Sapu untuk lembapkan dan sekatakan kulit bibir.

petua tahan lama

5) Kaki Berbau?

Kitchen hacks orang putih selalu pakai.

Pernah bau bunga lavender?

Bau kuat bagus untuk atasi kaki berbau

Terutama bagi yang ada masalah hyperhydrosis.

Kelenjar peluh keluarkan terlalu banyak peluh

Ciri antibakterial dalam lavender.

Bantu bunuh suspek utama Kyetococcus sedentarius

Sebelum tidur, sapu beberapa titik minyak lavender dan urut pada kaki.

kitchen hack kaki bau

6) Kerap Kencing?

Kerap kencing? Walaupun tak minum banyak air?

Ini petua rahsia redakannya.

  1. Blend delima jadi pes.
  2. Campur 1 sudu dengan segelas air.
  3. Amal 2 kali sehari selama 10 hari.

Boleh juga buat jus aloe vera.

Blend ekstrak aloe dengan jus buah sitrus ikut citarasa.

Lemon, limau purut, limau kasturi atau oren.

Minum sekali dengan fiber.

Bantu kurangkan radang pada pundi

Sensasi terbakar dan tingkatkan fungsi buah pinggang.

kitchen hacks: delima

7) Bukan Sekadar Warna?

Kalau ada masalah wanita? Masalah leucorrhoea?

Masalah lelaki? Rambut beruban awal? Kulit menggeleber?

Sembelit? Sukar dapatkan tidur nyenyak?

Rajin rajinlah minum teh bunga telang

Flavonoid, quercetin, peptida dan anti oksida dalam bunga telang.

Bersifat anxiolyhic. Rangsang penghasilan acetylcholine.

Penting untuk komunikasi dalam OTAK

Untuk legakan stres. Rangsang aliran hempedu dalam hati.

Tapis darah. Tingkatkan penghasilan kolagen.

Bunga telang antara antara herba terpilih yang ada cyclotides

Bersifat anti-HIV, anti-tumor dan anti-kanser.

Perah sedikit jus lemon. Amal setiap hari.

telang

8) Cara Buat Penyegar Udara Semula Jadi?

Ini home hacks buat penyegar udara semula jadi guna cengkih:

  1. Rebus air Masukkan 5 biji cengkih.
  2. Masukkan kulit limau, kulit kayu manis dan kulit lemon.
  3. Rebus selama 30 minit. Sejukkan. Masukkan air rebusan ke dalam jar.
  4. Tutup guna kertas. Ikat.
  5. Guna pencucuk lidi untuk buat lubang.

Letak di ruang tamu atau bilik tidur.

Nanti bau harum semerbak dalam rumah. Saluran bernafas rasa segar.

Minda tenang. OTAK jadi lebih tajam.

9) Batuk Berkahak?

Bekal siap siap sekiranya batuk datang menyinggah.

  1. Potong 1 atau 2 biji bawang Bombay.
  2. Leraikan lapisan bawang jadi kecil kecil.
  3. Campurkan 3 sudu makan Madu Uzbekistan.
  4. Gaulkan biar rata.

Tutup dan biarkan selama 1 atau 2 jam.

Jus akan dirembeskan melalui bawang bercampur madu.

Ambil satu sudu dan minum.

Sekejap jer keluar kahak. Batuk pun reda

Sedap rasa manis madu bercampur dengan rasa kuat bawang.

Tak beri kesan buruk pada OTAK.

cough syrup

10) Kerap Sendawa Tak Lepas?

Malukan bila bercakap sikit keluar erkkk errkkk? Tak perlu risau.

Jom try petua alami ni.

  • 1/3 sudu teh lada hitam
  • 1 inci halia
  • 2 inci kunyit hidup atau 1/2 sudu teh serbuk kunyit asli
  • 2 inci kulit kayu manis ceylon @ 1/3 sudu teh serbuk
  • 6 biji bunga cengkih
  • 6 biji pelaga
  • 1 sudu teh jintan putih
  • 1 sudu teh jintan manis
  • 1 sudu teh biji ketumbar
  • 1/3 sudu teh biji lemuju @ carrom seeds
  • 2 mug air
  • 2-3 sudu besar gula kelapa 

Cara nak buat senang:

  1. Masukkan bahan bahan dalam lesung bantu. Tumbuk perlahan lahan selama 1 minit.
  2. Tambah air ke dalam periuk kecil. Panaskan pada api sederhana.
  3. Masukkan bahan telah ditumbuk tadi. Biarkan selama 15 minit.
  4. Letak gula kelapa pada minit ke 13-15. Kacau bahan dan tutup api.
  5. Tapis. Minum 3 kali sehari.

Ucapkan selamat tinggal pada kembung perut dan sendawa

11) Jerawat Asyik Tumbuh?

Ada masalah pori tersumbat? Jerawat dan ruam merah?

Boleh buat facial mask ni.

Guna minyak cengkih. Ada sifat antiseptik

Bahan-bahan:

  • Serbuk bunga cengkih
  • Minyak cengkih
  • Epal hijau
  • Teh hijau

Cara-cara:

  1. Hancurkan epal sehingga jadi pes.
  2. Kemudian, rebus air dan masukkan teh hijau.
  3. Bila dah sebati, masukkan pes epaltadi.
  4. Masukkan 1 sudu teh serbuk cengkih dan 1 titis minyak cengkih.
  5. Kacau dan tutup api.

Biarkan sejuk seketika.

Lumur pada muka. Amal sekurang kurangnya 2 kali seminggu.

BACA: INI 8 KHASIAT LAICI – RATU BUAH BERISI PUTIH DAN MANIS

12) Cara Pilih Ketam Berisi?

Nak masak lemak cili padi.

Ketam kenalah gemuk berisi. Kalau ada telur lagi padu

Ini caranya:

  1. Pilih ketam betina berat.
  2. Elak beli yang ringan. Bila tekan macam berlohong.
  3. Ketam betina punyai segi tiga besar pada bawah perut.
  4. Ketam jantan ada segi tiga kecil dan runcing.

Ini juga petua untuk tahu sama ada ketam ni fresh atau tak.

Tengok gambar bawah ni.

Boleh beza?

.

.

P/S:

Berminat untuk cuba produk OCOC?

Dapatkannya pada harga SUPER JIMAT sekarang!

Coco Vegan

Gula Kelapa

Granola Bar

Barley Flakes

Madu Uzbekistan

Mee Kari Nyonya

Coco Smart Student

Extra Virgin Olive Oil

Buku Sihat Alami

 

#DrRizal

Leave a Reply

Pilihan: Nak Makan Banyak Atau Makan Sikit? Ini ‘Trick’ Wajib Anda Ketahui

Bersenam: 10 Tips Mudah Sesuai Untuk Semua